
Kristian Ottosen
Født
Død
Bosted
Statsborgerskap
NorgeLandtilhørighet
NorgeYrke
StudentSivilstatus
UkjentKristian Ottosen var motstandsmannen og den tidligere fangen som tok på seg oppgaven med å dokumentere historien om alle nordmenn i fangenskap under andre verdenskrig.
Hans første bok om andre verdneskrig var boka Theta-Theta (1983), som handlet om motstandsarbeidet han selv hadde vært med på og som førte til at han måtte tilbringe tre år i tysk fangenskap.
Men det var først etter at Ottosen ble pensjonist at han ga seg i kast med selve livsverket. I perioden 1989-1998 utkom et nytt pionerarbeid om norsk fangehistorie nesten hvert eneste år. I tur og orden tok han for seg historien om NN-fangene i Natzweiler, Sachsenhausen-fangene, kvinnene i Ravensbrück, fangene i fengsler og tukthus, de norske jødene og nordmenn i japansk fangenskap. Han avsluttet denne formidable serien med en bok om hvordan de norske fangene ble reddet ut av fengsler og leirer og hentet hjem til Norge.
Parallelt med disse enkeltutgivelsene viet Ottosen seg til det store dokumentasjonsarbeid som skulle komme til å bli kronen på verket: en publikasjon til 50-årsmarkeringen av frigjøringen i 1995 med navn på alle nordmenn som var i fangenskap 1940-1945.
Det er ikke mulig å overvurdere den betydning Nordmenn i fangenskap 1940-1945 har hatt som referanseverk. I 2004 utkom en revidert utgave med enda flere navn, i alt 44 000.