Roald Rye Rynning
Født
Død
Bosted
Oslo, Oslo, Norge
Statsborgerskap
NorgeLandtilhørighet
NorgeYrke
Kaptein (marinen), ForretningsmannSivilstatus
GiftRoald Rye Rynning var kaptein og deltok under kampene mot Tyskland frem til kapitulasjonen 10. juni 1940. Han var gift med Margrethe Rynning.
Etter kapitulasjonen ble han 23. juli 1940 beordret til Vardøhus festning for å tjenestegjøre som kommandant. Det opprinnelige kommandanten hadde flyktet til England for å tjenestegjøre der, og Rynning skulle være kommandant til tyskerne kunne overta.
Som kommandant ved festningen fortsatte Rynning å heise det norske flagget (orlogsflagget) hver morgen. 20. juli beslagla tyskerne flagget og to kanoner ved festningen. Etter at flagget var tatt ned, samlet den tyske offiserer flagget i en bylt som han på vei ut av festningsporten slepte deler av i søla. Dette klaget Rynning på, og offiseren kom derfor tilbake til festningen og beklaget. Rynning fikk flagget tilbake, og beskjed om at det ikke skulle reises igjen.
Denne beskjeden tolket Rynning til å kun gjelde orlogsflagget. Etter fire dager uten flaggheising begynte han å reise det sivile handelsflagget hver morgen. Fem ganger kom en tysk soldat, tok ned det norske flagget og erstattet det med det tyske. Straks soldaten var borte, tok Rynning ned det tyske flagget, brant det og heiset det norske.
Rynning fortsatte å heise flagget helt til senhøsten 1940. 7. november 1940 fikk Rynning beskjed fra fylkesmann Gabrielsen om at rikskommisær Terboven var på vei til festningen. Terboven hadde hørt om flaggstriden, og skulle få slutt på det. Han var i tillegg på jakt etter kongestokken på Vardøhus🔗. Stokken ble ikke funnet, men flagget ble firt ned og besøket markerte slutten på Flaggstriden.
Det er noe usikkerhet knyttet til når Rynning ble arrestert. Noen litterære kilder viser til 7. eller 9. november, altså samtidig med eller like etter Terbovens besøk. Flere kilder viser til 21. november som formell arrestasjonsdato. Ifølge tjenestebeskrivelsen av Rynning under krigen, tjenestegjorde han til 21. november 1940. Ifølge familien dro Rynning selv hjem til Oslo etter Terbovens besøk, sa farvel til familien og meldte seg ved Møllergata 19. Det er derfor sannsynlig at han fikk en arrestasjonsordre tidlig i november, men at den formelle arrestasjonen var 21. november 1940.