Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Fotografi av Ragnvald Ugland

Ragnvald Ugland

Født
3. mars 1916
Evje
Evje, Aust-Agder, Norge
Død
oktober 1960
Oslo, Oslo, Norge
Bosted
Evje, Aust-Agder, Norge
Statsborgerskap
Norge
Landtilhørighet
Norge
Yrke
Anleggsarbeider, Maler
Sivilstatus
Gift

Landssvikarkivet, Kristiansand politikammer:

Ragnvald Ugland hadde 1935-1940 vært formann i det kommunistiske parti i Evje. I 1941 fikk han et oppdrag om å etablere en sabotasjegruppe i Evje. Han deltok i illegalt arbeide.

I mai/juni 1943 fikk han besøk av en person som Ragnvald oppfattet som mistenkelig og som ønsket å komme i kontakt med folk som drev med illegalt arbeide. De hadde ikke noe mer med hverandre igjen før 2. september, da personen igjen møtte på Ragnvald og sa denne gang at han trengte et sted og bo og fryktet å bli arrestert, noe han hadde vært nylig. Om natten ble så begge arrestert hjemme hos Ragnvald. Kona, Innis, ble også arrestert. De som foretok arrestasjonen var 6 tyskere fra Sipo ved Arkivet, statspolitibetjent Ole Wehus og lensmann ved navn Haukom.

Kona og den andre personen ble kjørt vekk, mens Ragnvald ble kjørt opp til en skog ved Evje kirke. Der ble han slått med køller av flere av tyskerne og Ole Wehus. De ønsket han skulle tilstå. Deretter ble Ragnvald tatt til lensmannskontoret i Evje, hvor mannen han tidligere hadde hatt kontakt med var i håndjern. De ble begge kjørt ned til Arkivet. Det ble senere klart at den andre personen var en agent som jobbet for Sipo.

På Arkivet fortsatte mishandlingen av Ragnvald. Sipo-folk Paul Heinze og Lipicki hadde saken, mens flere andre som Wehus deltok i de påfølgende avhørene av Ragnvald. Sjefen på Arkivet, Rudolf Kerner, ga ordre om at Ragnvald ikke fikk lov til å sove mens han var i celle. I 10 døgn fikk han ikke lov til å sitte ned eller legge seg, og han fikk heller ikke mat. Under forhørene ble Ragnvald utsatt for tortur; alt fra å bli slått med knyttenever i ansiktet til å bli slått med et spanskrør i skrittet. Han sa aldri noe om sin illegale virksomhet.

Etter 10 døgn, bestemte så Kerner at om dagen skulle Ragnvald stå, mens om natten skulle han gå med en sekk med 20 kilo sand. Etter han ikke klarte å gjøre dette lenger, fikk han en liten pause før han over flere uker igjen måtte oppleve forferdelig behandling.

Senere, etter planer om et fluktforsøk ble avslørt, var også Kerner involvert i torturen. Han slo aggressivt med en kølle i hodet på Ragnvald. Ragnvald oppga til slutt navnet på fire kamerater. Kerner virket tilfreds med dette. Friedrich Meyer og Kerner overtok saken, og forhørene fortsatte gjennom lengre tid. De fire som Ragnvald oppga navn på under torturen ble arrestert.

Han fikk siden vite at hans kone var blitt løslatt. Forhørene fortsatte til rundt julen 1943. I januar 1944 ble han transportert til Grini.

Etter krigen sa Ole Wehus at tilfellet "Ragnvald Ugland regner jeg for å være et av de verste som forekom på Arkivet" og han sa at "Kerner var helt vill når det gjaldt Ragnvald". Ragnvald mente selv at under "mitt opphold på Arkivet var i alt 13 forskjellige gestapister med på å "behandle" meg".

Tidslinjen
Arrestasjon
3. september 1943
Arrestasjonsgrunn: Ulovlige aktiviteter... Les mer
Fangeopphold
Fra: 
ukjent dato
Til: 
ukjent dato
Fangeopphold
Fra: 
september 1943
Til: 
Etter desember 1943
Fangeopphold
GriniFangenummer: 9602
Fra: 
29. januar 1944
Til: 
18. april 1944
Fangeopphold
Møllergata 19Fangenummer: 6098
Fra: 
18. april 1944
Til: 
6. september 1944
Fangeopphold
Fra: 
ukjent dato
Til: 
ukjent dato (Flyktet)
Underveis til Tyskland forliste fangetransportskipet DS "Westfalen". Ragnvald Ugland greide da å svømme inn til land i Sverige. ... Les mer