Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Persfjord-tragedien

Partisaner hadde siden høsten 1942 holdt til i Persfjord og samlet inn opplysninger om tyske aktiviteter, som krevde kontakt med befolkningen flere steder i området. Tyskerne gikk til aksjon sommeren 1943. Dette førte til at etterretningsarbeidet til russerne i Øst-Finnmark ble revet opp, og 11 nordmenn ble arrestert og dømt til døden.

Skrevet av Simen Zernichow

Tidligere hadde norske motstandsfolk hatt oppgaven med å skaffe opplysninger om tyske festningsanlegg i området. Partisaner tok så over denne etteretningsoppgaven. I juli 1943 gjennomførte tyskerne en lenge planlagt operasjon, der over tusen personer ble satt inn. Blant annet skulle hele Varanger-halvøya og området ned til Berlevåg finkjemmes. Partisaner og norske motstandsfolk ble jaget, og flere ble arrestert. Tyskerne fikk så tak i en russisk telegrafist, som under avhør avslørte at han tilhørte en gruppe som holdt til i Persfjorden og Syltevik. Tyske tropper ble sendt ned til Persfjorden fra Varangerhalvøya. Tyskerne ble klar over at antagelig bidro mange nordmenn til en utstrakt spionasje i Øst-Finnmark, og de hadde funnet den første russiske sendestasjon på finnmarkskysten. I midten av juli 1943 arresteres en rekke personer i Berlevåg, Løkvik, Kongsfjord, Persfjorden, Vardø og Kiberg. I Persfjorden gjennomføres en runde arrestasjoner 31. juli. Alle hus i Persfjorden ble utsatt for razzia. De ble tatt til Kirkenes for avhør, og utover høsten pågikk opprullingene. Avhørene kunne være svært harde.

Den 17. august var det krigsrett i Bjørnevatn ved Kirkenes. 14 nordmenn var tiltalt, og de kom fra Løkvik, Berlevåg, Kongsfjord, Persfjorden og Vardø. 11 ble henrettet, mens tre ble sendt til tukthus på Kontinentet.