![Hartvig Svendsen (portrettbilde)](https://api.fanger.no/var/lib/fanger/attachments/07ac8628-98f9-4d51-a966-64e1adf9be5d_thumb.jpg)
Hartvig Svendsen
Født
Øymark, Østfold, Norge
Død
Bosted
Statsborgerskap
NorgeLandtilhørighet
NorgeYrke
Bygningssnekker, StortingsrepresentantSivilstatus
GiftHartvig Svendsen var bygningssnekker av yrke. Fra slutten av 1930-tallet var han aktiv politiker for Arbeiderpartiet. Fra 1937 til 1963 hadde han i ulike perioder tillitsverv som ordfører, medlem av formannskapet, kommunestyret og kommunale nemder og utvalg i hjemkommunen Ski.
Ved stortingsvalget i 1936 ble Hartvig Svendsen valgt som 1. vara fra Akershus Arbeiderparti. Da Trygve Lie gikk inn i regjeringen som statsråd, møtte Hartvig Svendsen som fast representant på Stortinget fra januar 1937.
Om arrestasjonen står det i bind 1 av Griniboken (s. 130):
"Omtrent på samme tid [våren 1942] gikk Gestapo til en annen aksjon på Hedmark, i samband med eller under påstand om affæren i steinbruddet som tidligere hadde kostet så mange kjente Oslo-folk friheten. […] Også på Ski tok Gestapo gisler under samme påskudd. En enkelt av de arresterte, stortingsmann Hartvig Svendsen, ble sittende i tre år, det vil si til krigen sluttet, uten forhør, rettergang eller dom."
Episoden som var foranledningen til gisseltakningen beskrives på s. 113: Tre sivile hadde tatt seg bort til steinbruddet hvor en del fanger var i arbeid. De hadde prøvd å slå ned vaktene, men greide det ikke. Det oppstod skuddveksling; ingen ble såret, og de sivile kom seg unna. Da det i ettertid kom flere gisler til leiren "var [det] en alminnelig mening at den sto i forbindelse med steinbrudds-episoden".
Etter frigjøringen avgav Hartvig Svendsen en kort forklaring på "Spørreskjema fra Rikspolitiet". Her står det om bakgrunnen for arrestasjonen: "Svendsen var før krigen stortingsmann, arbeiderpartimann. Av den grunn hadde de stedlige nazister på Ski et "godt øye til ham" og bare ventet på en anledning til å få ham arrestert." Han forklarer også at han under fangenskapet hadde blitt utsatt for så grov mishandling at måtte legges inn på sykehus og få kirurgisk behandling.
Etter hjemkomsten fra Grini i 1945 fikk Hartvig Svendsen laget et armbånd til kona Nannye (se under fanen Bilder). Armbåndet er utført av gullsmed A. Frisch i Oslo, og er fortsatt i familiens eie.
Fra 1945 fortsatte han som stortingspolitiker for Akerhus helt til 1965. Han var medlem i en rekke komiteer og delegasjoner, og hadde også flere tillitsverv i Arbeiderpartiet, offentlige verv og tillitsverv i organisasjoner. Les nærmere om dette i biografi på Stortingets nettsider.
Tidslinjen
Fangeopphold
Fra: | 11. mai 1942 |
Til: | 8. mai 1945 (Til freden) |